Beste inductie pannen van 2023

Om te koken op een inductie kookplaat heb je speciale inductie pannen nodig. In 2023 zijn de inductiepannen geëvolueerd naar nieuwe niveaus van kwaliteit en efficiëntie. Deze pagina toont de beste modellen, waarbij wordt gefocust op hun warmtegeleiding, duurzaamheid en compatibiliteit met inductiekookplaten. Ontdek de beste inductiepannen die dit jaar te bieden heeft.

7-delige set inductie pannen van het merk ISENVI Victoria

Geschikte pannen voor koken op inductie

Bij het koken op inductie is de keuze van de juiste pannen essentieel voor een optimale kookervaring. Geschikte pannen voor inductie hebben een ferromagnetische bodem, wat betekent dat ze magnetisch moeten zijn om de elektromagnetische energie van de inductiekookplaat te kunnen omzetten in warmte. Materialen zoals gietijzer en bepaalde soorten roestvrij staal zijn ideaal. Deze pannen hebben een vlakke, dikke bodem die zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en voorkomt dat de pan vervormt. Controleer bij de aankoop of de pan gemarkeerd is met een inductiesymbool. Zo ben je verzekerd van een efficiënte en energiebesparende kookervaring op jouw inductiekookplaat.

Checklist voor inductie pannen

Het is niet nodig om meteen al je oude pannen in de prullenbak te gooien. Heel veel pannen zijn van zichzelf geschikt voor inductie. Voordat je deze gebruikt op je kookplaat is het aan te raden om de onderstaande drie checks te doen:

  • Magnetische bodem: Controleer of de bodem van de pan magnetisch is, dit is essentieel voor inductiekookplaten.
  • Vlakke bodem: Zorg voor een vlakke bodem voor optimale warmtegeleiding en stabiliteit.
  • Materiaal: Kies voor ferromagnetische materialen zoals gietijzer of magnetisch roestvrij staal.
  • Inductie symbool: Zoek naar het inductie symbool (een spiraal of vierkantjes) op de verpakking of de bodem van de pan.
  • Grootte en vorm: Stem de grootte en vorm van de pan af op jouw kookbehoeften en de grootte van de inductiekookzone.
  • Dikte van de bodem: Een dikkere bodem voorkomt vervorming en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling.
  • Handgrepen: Verifieer of de handgrepen stevig zijn en niet te snel heet worden.
  • Deksel: Kies voor een goed sluitend deksel, bij voorkeur met een stoomventiel.
  • Makkelijk schoon te maken: Overweeg pannen met een non-stick laag of die vaatwasserbestendig zijn.
  • Fabrikant en garantie: Overweeg de reputatie van de fabrikant en controleer de garantievoorwaarden.

Voordelen:

Energie-efficiëntie: Inductieplaten verwarmen pannen direct via een elektromagnetisch veld, waardoor er minder energie verloren gaat vergeleken met traditionele gas- of elektrische kookplaten.

Snelle verwarming: Inductieplaten staan bekend om hun vermogen om pannen snel te verwarmen, waardoor de kooktijd aanzienlijk wordt verkort.

Precieze temperatuurcontrole: De temperatuur kan nauwkeurig en snel worden aangepast, waardoor je meer controle hebt tijdens het koken en de kans op oververhitting of aanbranden vermindert.

Veiligheid: Omdat de kookplaat zelf niet heet wordt, maar alleen de pan, is er minder kans op brandwonden. Bovendien schakelt de kookplaat automatisch uit als er geen pan op staat.

Makkelijk schoon te maken: Inductieplaten hebben een vlak oppervlak zonder spleten of gasbranders, waardoor ze eenvoudig schoon te vegen zijn na het koken. Leestip: Inductie kookplaat schoonmaken

Meer informatie over koken op inductie

Ben je nog in de oriënterende fase en zoek je meer informatie over koken op inductie. Bekijk onze pagina over de aansluiting van een inductie kookplaat of de meest verkochte inductie kookplaten.