Inductie pannen kopen? Bekijk de beste inductie pannen van 2022

Om te koken op een inductie kookplaat heb je speciale inductie pannen nodig. Op deze pagina lees je welke pannen geschikt zijn voor inductie. Bekijk een overzicht van de beste inductie kookpannen die momenteel het best beoordeeld zijn en meest verkocht worden.

Geschikte pannen voor koken op inductie

Een inductiekookplaat verhit de pan door de werking van magneten. Niet iedere pan is dus geschikt om zomaar mee te koken op inductie. Om dit te laten werken is het dus essentieel dat de bodem van de pan magnetisch is. Het zijn vaak de koperen, rvs- of gietijzeren pannen die een magnetische bodem hebben. Wil je zeker weten of jouw pan een magnetische bodem heeft? Pak een magneet en houdt deze tegen de bodem van jouw pan aan. Blijft de magneet plakken? Dan is de pan geschikt voor inductie koken. Bekijk hieronder verschillende soorten pannen, waar je op moet letten en welke de beste zijn.

Checklist voor inductie pannen

Het is niet nodig om meteen al je oude pannen in de prullenbak te gooien. Heel veel pannen zijn van zichzelf geschikt voor inductie. Voordat je deze gebruikt op je kookplaat is het aan te raden om de onderstaande drie checks te doen:

  1. Magneetcheck – De bodem van de pan moet magnetisch zijn. Dit kun je checken door een magneet bij de bodem van de pan te houden. Plakt de magneet aan de bodem? Dan is je pan geschikt voor inductie kookplaat.
  2. Vlakke bodemcheck – Is je huidige pan voornamelijk gebruikt op gas. Dan kan het zijn dat de bodem is vervormd. Dit betekent dat de bodem niet 100% aansluit op de kookplaat. Het resultaat hiervan is dat rendement verloren gaat en de bodem niet in z’n geheel wordt verwarmd. Plaats de pan op een vlakke ondergrond en check of de pan kan wiebelen. Gebeurt er niks? Dan is de onderkant mooi vlak en dus geschikt!
  3. Check beschadigingen – Het laatste dat je wilt is krassen op je (nieuwe) inductie kookplaat. Koken op gas kan vanwege de stalen gaspit krassen op de onderkant van je pan aanbrengen. Als je dit op inductie legt kan het gaan schuren. Een tip is om de pan over een glad oppervlakte te bewegen. Merk je frictie? Dan zitten er krassen op en kun je deze beter niet meer gebruiken.

Voordelen:

  • Zuinig in gebruik – Het rendement is erg hoog. Alle hitte die de kookplaat levert gaat namelijk rechtstreeks naar 100% van het oppervlakte van de bodem van de pan. Het energievoordeel dat een inductie pan levert ligt rond de 40% ten opzichte van een gebruikt op bijvoorbeeld gas.
  • Veiligheid – Een inductiekookplaat kan omdat de bodem van de pan magnetisch is detecteren. Hij zal dus alleen warmte geven als er een pan op de kookpit staat.
  • Sneller koken – Omdat het zo’n hoog warmterendement heeft gaat het koken van bijvoorbeeld water twee keer zo snel als bij een pan op een gasfornuis.

Meer informatie over koken op inductie

Ben je nog in de oriƫnterende fase en zoek je meer informatie over koken op inductie. Bekijk onze pagina over de aansluiting van een inductie kookplaat of de meest verkochte inductie kookplaten.

afbeelding van een inductie pannenset rvs