Inductie kookplaat kopen? Hier moet je op letten

Het lijkt zo makkelijk. Naar de winkel of webshop gaan en een willekeurige kookplaat bestellen. Maar als je jezelf verdiept in de mogelijkheden en afhankelijkheden moet je ervoor waken dat je niet de verkeerde keuze maakt. 

inductiekookplaat.info heeft voor jou een stappenplan opgesteld dat je kunt aanhouden om de beste inductie kookplaat te kopen. Door de onderstaande tips aan te houden weet je zeker dat je geen verkeerde kookplaat zult kopen, maar de best bijpassende voor jou en jouw keuken. Gebruik onze top 10 lijsten voor de verschillende categorieën inductie kookplaten en dan zit je hoe dan ook met kwaliteit in huis. 

1. Bepaal de functionaliteiten van de inductie kookplaat

Een inductiekookplaat kan in een basisvariant komen; dus alleen verhitten van kookplaten. Maar een uitgebreidere kookplaat kent meer technische snufjes. Waar wil je straks gebruik van maken en waar heb je behoefte aan bij een kookplaat? Zie hieronder veel voorkomende functionaliteiten: 

  • Aantal kookstanden – Dit varieert van 10 tot 17 kookstanden. Met een kookstand geef je de gewenste sterkte/hitte aan. 
  • Automatische uitschakeling
  • Boost-functie: hiermee kun je bijvoorbeeld extra vermogen sturen naar een gekozen kookzone. Dit wordt veel gebruikt bij het koken van water. 
  • Flexibele kookzone – met een flexibele kookzone kun je meerdere zones samenvoegen waardoor een groter warmte oppervlakte gemaakt kan worden. Ideaal voor een grote braadplaat. 
  • Oververhitting beveiliging – kookzones worden automatisch uitgeschakeld wanneer de temperatuur te heet wordt.
  • Panherkenning – met panherkenning voelt de kookplaat of er een pan op staat. Staat er geen pan meer op dan wordt deze automatisch uitgeschakeld. 
  • Pangrootte herkenning – de kookplaat herkent automatisch de diameter van de pan die op de kookzone staat. 
  • Warmhoudfunctie – zonder te koken kun je met een lage speciale warmhoudstand de pan warm houden. 

2. Bepaal het type inductie kookplaat

Voordat je een inductie kookplaat aanschaft is het belangrijk om een viertal zaken inzichtelijk te hebben van de huidige situatie van jouw keuken. Het type kookplaat is namelijk alles bepalend of het überhaupt mogelijk is om de kookplaat te installeren in jouw keuken. 

Afmeting: de minimale afstand die een kookplaat ten opzichte van de rand van het aanrechtblad moet hebben is 50mm. Daarnaast zit er groot verschil in breedte van de kookplaat. Een veelvoorkomende breedtemaat voor inductie kookplaat zonder afzuiging is   > 600mm breed, 520mm diep en 50 a 60mm dik, voor een 4 pits kookplaat 

> 930mm

Aansluiting: bekijk ons stappenplan voor aansluitingen om te kijken welke geschikt is voor jouw keuken. De meeste inductiekookplaten maken gebruiken van 2 fasen. Bij kookplaten vanaf 5 pits of een inductie fornuis is vaak 3 fasen nodig. Dit ook wel krachtstroom genoemd. Het is dus essentieel en allesbepalend om te kijken welke aansluiting geschikt is voor jouw keuken.    

Aantal kookpitten: de meeste inductiekookplaten bestaan uit 4 pits of 2 zones die zijn op te delen in 4 pits. Vanaf 5 pits is er vaak een 3 fasen aansluiting benodigd. Kijk hier goed naar bij de specificaties. 

Afzuiging: inductiekookplaten kun je zonder en met ingebouwde afzuiging kopen. 

3. Bepaal je budget dat je wilt uitgeven

Heb je de bovenstaande twee tips gevolgd? Je weet nu welke functionaliteiten je nodig hebt en welke aspecten je op moet letten of de kookplaat geschikt is voor jouw keuken. Nu is het zaak om te bekijken welke inductie kookplaat binnen het budget past. De verschillende merken, type en versies hebben allemaal invloed op de prijs. Een goedkope vrijstaande inductie kookplaat is vanzelfsprekend goedkoper dan een inductie kookplaat met ingebouwde afzuiging en extra technische snufjes. En zelfs hierin zit weer verschil in kwaliteit en prijs. 

Op inductiekookplaat.info hebben wij ook kookplaten gecategoriseerd naar prijs. Bijvoorbeeld bij bekende witgoed leveranciers als Coolblue en Bol.com is het heel eenvoudig zoeken naar verschillende prijsklassen.

H2: Zoek de inductie kookplaat binnen jouw budget:

  • Inductiekookplaten tot €….
  • Inductiekookplaten tot €…. 

4. Kies het merk inductie kookplaat

Er zijn meer dan 10 merken die inductiekookplaten aanbieden. Zelfs de Ikea heeft een eigen productielijn voor deze keukenapparatuur. Het meest bekende merk voor inductie kookplaten met afzuiging is Bora. Dit merk is pionier op het gebied van deze technologie. Ook besteedt het veel aandacht aan de esthetische uitstraling en de technische eigenschappen. Zo zijn inductie kookplaten van Bora vaak het stilst wat afzuiging betreft. Na Bora zijn A-merken zoals Siemens, Miele en Bosch de meest verkochte merken voor inductie kookplaten. Wil je niet teveel geld uitgeven? Bekijk dan onze >> top 10 goedkope inductie kookplaten”.

5. Verifieer kwaliteit en ervaringen bij meerdere review- en vergelijkingssites

Baseer nooit de keuze op één ervaring. Bekijk meerdere reviews van gebruikers van het product dat jij wilt kopen. Op Bol.com en Coolblue zijn er veel mensen die hun ervaring delen over het product, de overall rating is vaak een prima uitgangspunt om jouw keuze op te baseren. Kies over het algemeen voor 4 of meer sterren. Let er op bij websites die zich profileren als een onafhankelijke review site. Dit zijn vaak websites die zelf reviews schrijven zonder het product in gebruik te hebben gehad en op deze manier de hoogste commissie willen krijgen. 

Tot slot. Is het zover en weet je welke inductie kookplaat je gaat kopen. Kijk dan altijd bij meerdere aanbieders. Er zit vaak verschil in prijs of je kunt profiteren van acties. De fabrieksgarantie is vaak hetzelfde en jouw installa