Hoe moet ik een inductie kookplaat aansluiten?

Een inductie kookplaat aansluiten wordt over het algemeen gedaan door een elektricien. Afhankelijk van het type en het benodigd vermogen, moet vaak een extra groep in de meterkast worden aangelegd. Daarbij moet dan ook een nieuwe aansluiting in de keuken worden geïnstalleerd. Op deze pagina lees je waar je op moet letten bij het aansluiten van een inductie kookplaat.

1. Kan de inductie kookplaat op de bestaande aansluiting?

De kookplaat moet voldoende vermogen krijgen om de inductie kookplaat te kunnen aansluiten. Niet ieder stopcontact beschikt hierover. In veel gevallen heb je speciale aansluitingen en stekkers hiervoor. Dit is op te delen in 3 categorieën.

  • Aansluiting met maximaal 3680 Watt verbruik
    Inductie kookplaten met een benodigd vermogen van 3680 Watt kunnen worden aangesloten met een normale stekker. Dit moet overigens wel op een eigen aparte groep worden aangesloten.
  • Aansluiting met maximaal 7360 Watt verbruik
    Inductie kookplaten met een benodigd vermogen van 7360 Watt hebben altijd een Perilex stekker. Een perilex stekker is anders dan een normale en zorgt ervoor dat het vermogen van twee groepen gevoerd kan worden. Deze kan niet op een standaard wandcontactdoos worden aangesloten.
  • Aansluiting met meer dan 7360 Watt verbruik
    Inductie kookplaten die meer dan 7360 Watt nodig hebben bestaan vaak uit 5 kookplaten of meer en flexibele kookzones. Voor deze aansluiting is een 3 fase groep in de meterkast benodigd.

2. De juiste stekker- en meterkast aansluiting

Zoals hierboven is omschreven is bij het aansluiten van een inductiekookplaat met een vermogen van meer dan 3680 Watt een zogenaamde Perilex stekker nodig. Een Perilex stekker, rechts afgebeeld, is anders dan de twee potige stekker die je gewend bent van je telefoon oplader. De perilex stekker heeft 5 poten in totaal en zorgt ervoor dat twee groepen vanuit de meterkast samenkomen tot één contactpunt voor onder andere zwaarder keukenapparatuur.

In de meterkast heb je voor de perilex aansluiting twee aparte groepen nodig en een 3 fase meterkast. Nieuwbouwwoningen worden hiermee bijna altijd standaard opgeleverd. Voor oudere meterkasten kun je een upgrade naar 3 fase aanvragen bij het netwerkbedrijf.

Wat kost het aanpassen van een aansluiting en meterkast?

De werkzaamheden die een elektricien moet verrichten zodat hij een inductie kookplaat kan aansluiten zijn:

WerkzaamhedenKosten
Extra groep aanleggen in meterkast
en leiding trekken
€200 tot €600
Frezen aanrechtblad tbv nis
inductie kookplaat
€50
Aansluitsnoer (wordt vaak niet
standaard meegeleverd)
€10 tot €20
Aansluiten inductie kookplaat€80 tot €150
Totaal maximum820
bron: Zoofy
Deze bedragen zijn indicatieve prijzen. Iedere elektricien hanteert een eigen tarief.

3. Installatie van de kookplaat in je keukenblad

Zodra al je elektronica op orde is en je praktisch gezien iedere kookplaat kunt installeren, is het belangrijk om naar de fysieke eigenschappen van je keuken te kijken.

De meeste inductie kookplaten worden ingebouwd. Hiervoor is het belangrijk om inzichtelijk te hebben wat de nis-breedte, -hoogte en -diepte is. Ook is er een minimale afstand die gehanteerd dient te worden ten opzichte van de rand van je keukenblad. Dit om scheurvorming te voorkomen.

een stekker die nodig is voor een inductie kookplaat aansluiten

Interessant om te lezen: