Inductie kookplaat schoonmaken

Een van de grote voordelen van een inductie kookplaat is dat het vele malen makkelijker schoon is te maken dan een gasfornuis. Echter is het heel belangrijk dat je de toplaag niet verpest doordat je verkeerd een inductie kookplaat schoonmaakt. Op deze pagina lees je de do’s en de dont’s voor het schoonmaken van een inductie kookplaat.

HG kookplaatreiniger

HG Kookplaatreiniger en HG Kookplaatreiniger Extra Sterk komen als beste uit de test. Haalt echt hardnekkige (ingebrande vlekken) uit de kookplaat zonder schade.

Te bestellen op Bol.com

Inductiekookplaat.info

Do’s – zó maak je een inductie kookplaat schoon:

Lees de onderstaande do’s om je kookplaat schoon te maken. Nog belangrijker is om de don’ts te lezen, want hiermee kun je de kookplaat onherstelbaar beschadigen.

 • Gebruik altijd een microvezel doekje, of een doekje dat niet schuurt.
 • Verwijder altijd eerst etensresten en aangekoekte etensresten. Deze kun je met het schrobben in je plaat krassen én ze kunnen inbranden.
 • Het liefst maak je de plaat met lauwwarm water schoon en laat je de aangekoekte stukken wat weken. Op een later moment kun je het gemakkelijk wegvegen.
 • Gebruik een schone theedoek om de plaat na het schoonmaken af te drogen om vegen en strepen op de inductieplaat te voorkomen.

Don’ts – dit moet je vooral niet doen bij het schoonmaken

Lees de onderstaande don’ts om je kookplaat schoon te maken. De essentie is dat de beschermende laag die een inductie kookplaat heeft niet goed tegen zuren kan. Gebruik het liefst geen schoonmaakmiddelen en al helemaal geen zuurhoudende schoonmaakmiddelen.

 • Gebruik nooit soda om je kookplaat schoon te maken.
 • Het liefst geen allesreiniger. Als je het wel gebruikt, dan heel goed verdunnen. Anders is het te geconcentreerd en tast het de beschermende laag aan.
 • Gebruik nooit een schuurspons of doekjes die kunnen krassen. De beste keuze is een microvezeldoekje.

Inductie kookplaat schoonmaken met ingebrande vlekken

Met ingebrande vlekken op een inductie kookplaat is men snel geneigd hardnekkige schoonmaakmiddelen te gebruiken. Deze bevatten vaak zuur of zijn te geconcentreerd. Het gevolg is dat je de beschermende laag van de kookplaat kan aantasten. De manier om de ingebrande vlek te verwijderen is door de onderstaande stappen te volgen:

 1. Week met lauwwarm water de ingebrande plek.
 2. Aantal minuten later met een siliconen spatel zoveel als mogelijk schrobben. Dit is een zacht materiaal en zal dus niet krassen.
 3. De bovenstaande methodes herhalen. Blijft de ingebrande vlek nog steeds zichtbaar? Probeer dan stap 4.
 4. Je kunt er voor kiezen om specialistisch schoonmaakmiddel te kiezen. Wij hebben geëxperimenteerd met een ingebrand vlek met zonnebloemolie na het frituren op 180 graden. Stap 1 tot en met 3 kon de ingebrande vlek niet verwijderen. Door gebruik te maken van een speciaal inductiekookplaat reinigingsmiddel van HG. Hierin heb je twee keuzes:
 5. Voor de ingebrande zonnebloemolievlek hebben wij de ‘Extra Sterk’ variant van HG kookplaatreiniger moeten gebruiken. Het resultaat was verbluffend. Geen restant meer zichtbaar van de vlek. Dit zijn wel hardnekkige schoonmaakmiddelen, alleen speciaal afgestemd op de materialen van een kookplaat.

Veelgestelde vragen op een rijtje

Hoe verwijder je ingebrande vlekken op een inductiekookplaat?

1. Schakel de inductiekookplaat uit en laat hem volledig afkoelen.
2. Verwijder losse vuildeeltjes en kruimels met een zachte doek of een speciale keramische kookplaat schraper.
3. Pas de eerder genoemde schoonmaakmiddelen toe.
4. Breng het schoonmaakmiddel aan op de ingebrande vlekken en laat het enkele minuten inwerken.
5. Schrob voorzichtig met een zachte doek of de zachte kant van een spons om de vlekken te verwijderen.
6. Spoel de kookplaat af met schoon water en droog hem grondig af met een droge schone doek.

Hoe krijg je kringen van een inductiekookplaat?

1. Als de kringen op de inductiekookplaat afkomstig zijn van potten en pannen, kunnen ze veroorzaakt worden door het gebruik van ongeschikte kookgerei. Probeer kookgerei te gebruiken dat geschikt is voor inductiekoken.
2. Als de kringen op een andere manier zijn ontstaan, zoals door het morsen van vloeistoffen, kun je dezelfde stappen volgen als hierboven beschreven om ze te verwijderen.

Kan Dasty worden gebruikt op een inductiekookplaat?

Gebruik liever geen Dasty. Dit is een krachtige ontvetter en bij sommige inductiekookplaat modellen kan dit schade aan de beschermende laag toebrengen. Gebruik echt speciaal schoonmaakmiddel bedoeld voor inductie kookplaten.

Hoe krijg je vlekken uit een elektrische kookplaat?

Dit is precies hetzelfde proces als voor een inductiekookplaat!

Ook interessant om te lezen…